رژیم غذایی مزاج سوداوی ماهیت خاک داشته و سرد و خشک است
طب باستانی مزاج افراد را به ۴ دسته کلی تقسیم بندی کرده که عبارتند از؛ سرد و تر، گرم و تر، گرم و خشک و سرد و خشک که هر کدام از این مزاجها خصوصیات مخصوص به خود را داشته و پیشنهاد میشود تا برای داشتن زندگی بهتر و سالمتر یک سری نکات تغذیهای را رعایت کنند.
در این مطلب به رژیم غذایی مزاج سوداوی که ماهیت خاک داشته و سرد و خشک است، میپردازیم پس با ما همراه باشید.
معرفی مزاج سرد و خشک
مزاج سوداویها سرد و خشک و سنگینترین مزاج است.
پوست این افراد خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است.
زیادی این مزاج فرد را دلتنگ، بیحوصله و افسرده میکند و اگر به تعادل نرسد اختلالات روحی ظاهر میشود.
غذاهای مانده، بیات، نمکسود و دودی، سودا را زیاد میکند و خوردن یخ و مصرف غذاهای فرآوری و سرخ شده برای این افراد مضر بوده، اما غذاهای گرم توصیه میشود.
افراد سوداوی مزاج در صورت عدم رعایت دستورات، استعداد بیشتری برای بروز علائم و بیماریهای ذیل دارند:
بی خوابی، لخته شدن خون، آترواسکلروز، نفخ روده و معده، درد معده، خشکی پوست، ترک پوست، افسردگی، اسکیزوفرنی، پسوریازیس و بزرگی طحال.
خصوصیات جسمی و روانی مزاجهای سوداوی
این افراد اندامی لاغر دارند. کم خواب بوده و بینی خشکی دارند. به شیرینی وگرمیها نسبت به سردیها تمایل بیشتری نشان میدهند. بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند. فصل پاییز برای ایشان فصل نا مطلوبی است.
افراد دارای مزاج سرد و خشک افرادی دقیق، منظم، دوراندیش و محاسبه گر هستند و بسیار از فلاسفه و دانشمندان در این دسته مزاجی قرار دارند.
پوست افراد سوداوی خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است
علائم سرد مزاجها یعنی افسردگی و گریه، سفیده چشم سیاه، سوزش معده، سوزش ادرار، لاغری، رنگ چهره کدر (نامساوی براق)، یبوست شدید، عصبانیت، وسواس، توهم، پژمردگی، ادرارتیره مدفوع تیره، بوی بددهان، کابوس دیدن و خوابهای اجق وجق، اینها باید غذاهای سرد و خشک (سوداوی) را ازبرنامه غذائی خود حذف یا کم نمایند.
نکات قابل توجه سرد مزاجهای خشک
• این افراد دارای پوست خشک بوده وباید پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.
• ۱۰-۱۵ دقیقه پیاده روی بعد از شام برایشان مفید است.
• از مایعات به همراه چند قطره لیموترش تازه به اندازه کافی استفاده کنند.
• آب هویج و آب سیب را فراموش نکنند.
• حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغنهای مناسب مفید میباشد.
• هر ۱۳ ساعت بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین مرطوب نمایند.
• ورزشهای سبک مانند پیادهروی انجام دهند.
• سفرهای کوتاه به خصوص به مناطق مرطوب و معتدل توصیه میشود.
• دستور تنفس طبیعی را صبح زود و بعدازظهرها انجام دهند.
• حداقل به ۵-۶ ساعت خواب نیاز دارند.
• خوابیدن در طی روز برای آنها مضر است.
• از هوای سرد و خشک مثل هوای پاییز، محیط و فعالیتهایی که موجب افزایش سردی و خشکی میشوند خودداری کنند.
• از بی خوابی و کم خوابی خودداری نمایند.
• افسردگی غم، تنهایی موجب تشدید علائم سوداوی میشوند.
• استفاده مداوم از رایانه و زیاد تماشاکردن تلویزیون، سودا را افزایش میدهد.
پرهیزهای غذایی مزاج سوداوی
پرهیزهای غذایی مزاج سرد و خشک
مصرف بیش از حد و بدون مصلح بادمجان، غذاهای نمک سود مثل ماهی دودی ماهی شور، خیار شور، نمک زیاد، پنیر شور
گوشت گاو و حیوانات پیر، گوشت شتر مرغ، غذاهای مانده، بیات و فریز شده
لبنیات، کلم، گل کلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشی ها، سرکه، تمبر هندی، غوره و آبغوره
سیب زمینی، گوجهفرنگی، قارچ، لوبیا سبز، نخود فرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو
تمام میوههای ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپ فروت، لیمو (در صورت استفاده از میوههای دارای مزاج سرد، پس از خوردن آنها میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده نمود.
(از تمامی غذاها و نوشیدنیهایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز، حتماً با مصلحت آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.)
رژیم غذایی مزاج سرد و خشک
رژیمهای غذایی مختص مزاجهای سوداوی
گوشت بره، شتر، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخم مرغ محلی
گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین
در صورت مصرف برنج حتماً از شوید، زیره سیاه و زعفران استفاده شود.
سبزیهای گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویج فرنگی
عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره
استفاده از بذرهای ملین مانند قدومه شیرازی، تخم ریحان، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم
شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخودآب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما یا انگور، پسته، گردو، فندق
نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگی که در تهیه آن از عسل استفاده شده است.
منبع: yjc.ir
موضوعات مرتبط: تغذیه سلامت
برچسبها: پاتوق عسل- رژیم غذایی -مزاج سرد - خشک- فصول گرم
نانهای غلات کامل در مقایسه با نانهای سفید انتخاب سالمتری هستند
شاید تصور کنید هنگامی که بیرون از خانه در رستوران غذا می خورید، رعایت رژیم غذایی معمولتان کار مشکلی است. ما برای شما نکاتی را معرفی می کنیم که با رعایت آن ها می توانید در رستوران غذای سالم و رژیمی بخورید.
با رعایت این موارد در رستوران غذای سالم بخوریم
تغذیه سالم بخشی از سبک زندگی افراد است اما اینکه همیشه انتخابهای غذایی مناسب داشته باشید و سعی کنید اصول صحیح تغذیهای را رعایت کنید چندان هم آسان نیست؛ به ویژه اینکه امروزه دیگر مردم فقط برای تامین انرژی مورد نیاز بدنشان غذا نمیخورند و سعی میکنند از رفتارها و عادتهای غذاییشان لذت هم ببرند.
از سوی دیگر فراموش کردن اصول تغذیه سالم خیلی آسان است و افراد ممکن است به راحتی و بدون اینکه خودشان متوجه شوند در مصرف غذاهای نامناسب زیادهروی کنند. مثلا بیشتر ما به راحتی میتوانیم یک پیتزای بزرگ را در یک وعده غذایی بخوریم بدون اینکه توجه داشته باشیم که این غذا ممکن است بیش از 2000 کالری داشته باشد؛ یعنی چیزی در حدود مقدار کالری مورد نیاز یک شبانهروز.
حقیقت این است که با توجه به سبک زندگی مدرن، مشکل میتوان غذا خوردن در رستوران و مصرف فستفودها را به طور کلی ترک کرد با این حال میتوان با رعایت نکات بهداشتی و در نظر گرفتن عوامل موثر بر سلامت، انتخابهای سالمتری داشت. بنابراین توصیه میکنیم وقتی برای غذا خوردن به رستوران میروید به این نکات توجه بیشتری داشته باشید:
پیشغذاها و دسرهای حاوی میوه را انتخاب کنید
توصیه میشود روزانه پنج واحد میوه و سبزی مصرف کنید و این کار به شما کمک میکند میوه و سبزی بیشتری مصرف کنید.
مراقب مقدار کالریای که با نوشیدنی دریافت میکنید باشید
نانهای غلات کامل به جای نان های سفید
نانهای غلات کامل در مقایسه با نانهای سفید انتخاب سالمتری هستند. این نوع نانها فیبر بیشتری دارند. فیبر از یبوست پیشگیری میکند و بررسیها نشان داده است ممکن است در برابر سرطان روده نقش محافظتی داشته باشد.
سوپ سبزیجات به جای سوپ های خامه دار
سوپ سبزیجات یک انتخاب مناسب است که کمک میکند بیشتر سبزی مصرف کنید. بهتر است سوپهای خامهدار که چرب و پرکالری هستند را انتخاب نکنید.
سسهای حاوی گوجهفرنگی به جای سس سفید
به جای سسهای سفید که مایونز، خامه و کره دارند سسهای حاوی گوجهفرنگی را انتخاب کنید. این سسها چربی و کالری کمتری دارند. همچنین گوجهفرنگی حاوی آنتیاکسیدانی به نام لیکوپن است که بررسیها نشان داده است در پیشگیری از سرطان پروستات موثر است. به همین دلیل توصیه میشود مردان هفتهای هفت سهم گوجهفرنگی یا غذاهای حاوی گوجهفرنگی در برنامه غذایی خود داشته باشند.
خوردن ماهی سفید
ماهی را انتخاب کنید. ماهی سفید یک منبع بسیار خوب پروتئین است و به شدت کمچرب است. ماهیهای چرب نیز حاوی اسیدهای چرب امگا3 هستند. این نوع چربیها از چربیهای خوبی هستند که ثابت شده است به پیشگیری از بیماریهای قلبی و سایر بیماریها مانند سرطان کمک میکنند.
غذاهای فرپز یا بریان به جای غذاهای سرخ شده یا کبابی
به نوع پخت غذا توجه کنید. غذاهای فرپز یا بریان بهتر از غذاهای سرخ شده یا کبابی هستند. یک استیک فرپز بدون چربی یک انتخاب عالی است که مقدار زیادی پروتئین و آهن به بدن میرساند.
خوردن آب و آب میوه به جای نوشابههای گازدار
مراقب مقدار کالریای که با نوشیدنی دریافت میکنید باشید. وقتی قرار است در رستوران غذا بخورید بهتر است نوشابههای گازدار سفارش ندهید. این نوشابهها حاوی مقدار زیادی قند هستند و کالری بالایی دارند ضمن اینکه اسیدفسفریک موجود در آنها موجب پوکی استخوان میشود. آب سالمترین نوشیدنی است. همچنین میتوانید آب پرتقال طبیعی یا دوغ بدون گاز سفارش دهید.
کنار غذا سالاد سفارش دهید و سعی کنید حتما آن را بخورید
پس از سیر شدن دست از غذا خوردن بکشید
به اندازه غذایتان توجه کنید. یک بررسی در آمریکا نشان داده است اندازه غذاهایی که در بازار به فروش میرسد در 30 سال اخیر هفت برابر بیشتر شده است. اگر با نصف یا حتی یکچهارم غذایی که در رستوران جلویتان گذاشته میشود سیر میشوید، مجبور نیستید همه آن را بخورید. بهتر است پس از سیر شدن دست از غذا خوردن بکشید. برخی افراد با این توجیه که پول همه غذا را پرداختهاند بدون توجه به آسیبی که با دریافت چربی و کالری اضافه به بدنشان میرسانند تا آخرین لقمه غذایشان را میخورند که این کار یک عادت غذایی نادرست است.
هنگام غذا خوردن به غذا نمک نزنید
از نمکدان روی میز استفاده نکنید و هنگام غذا خوردن به غذا نمک نزنید. بیشتر غذاها در آشپزخانه مزهدار میشوند و نیازی نیست که دوباره به آنها نمک بزنید. نمک زیاد میتواند منجر به بروز فشار خون بالا شود. بنابراین سعی کنید مقدار دریافت نمکتان کمتر از 6 گرم در روز باشد.
خوردن سالاد کنار غذا
کنار غذا سالاد سفارش دهید و سعی کنید حتما آن را بخورید.
موضوعات مرتبط: تغذیه سلامت
برچسبها: پاتوق عسل- نکته ساده- غذا خوردن- رستوران
صفحه قبل 1 صفحه بعد